Στούπα

Στούπα και κοντινές παραλίες

Η Στούπα, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στην ιστορική περιοχή της Μάνης, 45 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας.

Αυτά που κάνουν τη Στούπα έναν ιδανικό προορισμό για οικογενειακές διακοπές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η λαμπερή γαλανή θάλασσα της με τις όμορφες αμμουδιές και ατελείωτη λιακάδα.

Υπάρχουν πολλά λιμανάκια και παραλίες γύρω απο την Στούπα, αλλά τρείς είναι οργανωμένες. Αυτές είναι η παραλία της Στούπας, Καλογριάς και Χαλικούρας. Αυτές οι παραλίες ξεχωρίζουν γιατί αναβλύζουν υποθαλάσσιες πηγές που προέρχονται απο τα βουνά του Ταϋγέτου. Οι πηγές αυτές ανανεώνουν το νερό στις παραλίες αυτές, κρατώντας το έτσι πάντα κρυστάλλινο και καθαρό.

Η παραλία της Στούπας βρίσκεται στο γραφικό λιμανάκι του χωριού. Έχει καταγάλανα νερά, χρυσαφένια αμμουδιά, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου υπάρχουν καφετέριες, εστιατόρια και μαγαζιά λαϊκής τέχνης, καλύπτοντας όλα τα γούστα για όλες τις ηλικίες.

Η παραλία της καλογριάς είναι μερικά βήματα με τα πόδια μακριά απο τη Στούπα. Έχει όμορφα ανάβαθα γαλανά νερά και βελούδινη λευκή αμμουδιά. Είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης έζησε εδώ το 1917 και εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε το έργο του “Βίος και πολιτεία” του Αλέξη Ζορμπά.

Η τρίτη παραλία λέγεται Χαλικούρα γιατι έχει βότσαλα αντί για άμμο. Προσφέρεται για όσους αναζητούν μία ήρεμη και απόμερη παραλία για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα με την ησυχία τους.

Εκτός απο θάλασσα και ήλιο, η Στούπα προσφέρει πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες. Επισκεφτείτε το ορυχείο του Ζορμπά στη Πάστοβα. Περπατήστε στα παραδοσιακά καλντερίμια ανάμεσα στα διάφορα χωριά της περιοχής. Απολαύστε συναρπαστικά τοπία περπατώντας στα φαράγγια του Βίρου, της Νουπαντής και Κοσκαράγας. Επισκεφθείτε τα δάση του Ταϋγέτου ή εξερευνήστε ένα απο τα γύρω σπήλαια.

Με τον καιρό η Στούπα έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού η Στούπα προσφέρει υψηλού επιπέδου διακοπές σε όλους τους επισκέπτες της.